MENI

9

Haos u Rumuniji obilježio nogometnu večer, visoke pobjede Španije i Belgije

Sinoć  je odigrano devet utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj. U grupi A odigrane su dvije utakmice. Norveška je savladala Gruziju rezultatom 2:1. Norveška je do vodstva stigla pogotkom Haalanda u 26. minuti,a na 2:0 povisuje Odegaard u 33. minuti. Počasni pogodak za goste postigao je Zvizivadze u 92. minuti.

Španija je deklasirala Kipar na svome terenu. Gavi i Merino bili su strijelci za dvostruku prednost, a kasnije su se u listu strijelaca još upisali Joselu, Torres u dva navrata i Baena za konačnih 5:0.

Grupa A:

Norveška – Gruzija (Haaland ‘26, Odegaard 33′ – Zivzivadze 90+2’)

Španija – Kipar (Gavi 18’, Merino 33’, Joselu 70’, Torres 73’, 83’, Baena 76’)

U grupi C su odigrane su dvije utakmice. Italija je savladala Ukrajinu. Domaća reprezentacija je povela u 12. minuti pogotkom Fratessija,a isti igrač u 30. minuti postiže svoj drugi pogodak. Ukrajina je smanjila pogotkom Yarmolenka u 41. minuti, ali nisu mogli više protiv rastrčanih Azzura koji su u potpunosti zaslužili 3 boda.

Sjeverna Makedonija je bila sigurna u gostima protiv Malte, slavljem 0:2. Poveli su u petoj minuti golom Elmasa, a konačnih 0:2 postavio je Manev u 42. minuti.

Grupa C:

Italija – Ukrajina (Fratessi 12’, 30’ – Yarmolenko 41’)

Malta – Sjeverna Makedonija (Elmas 5’, Manev 42’)

Visoku pobjedu je upisala i Belgija. Poveli su u četvrtoj minuti golom Vertonghena. Na 2:0 povisuje Trossard u 18. minuti, a na 3:0 Lukaku u 56. minuti. Isti igrač dvije minute poslije postiže svoj drugi pogodak. De Ketelaere je stavio tačku na i u 88. minuti utakmice.

Prvo poluvrijeme između Švedske i Austrije je završeno bez pogodaka, ali početkom drugog Austrija dolazi do prednosti. U 53. minuti Gregoritsch postiže prvi pogodak, a tri minute kasnije Arnautović postiže drugi pogodak za Austriju. Arnautović je postigao svoj drugi, a za Austriju treći pogodak u 69. minuti sa bijele tačke, a počasni pogodak za domaću ekipu djelo je Holma u 91. minuti susreta.

Grupa F:

Belgija – Estonija (Vertonghen 4’, Trossard 18’, Lukaku 56’, 58’, De Ketelaere 88’)

Švedska – Austrija (Holm 90+1’ – Gregoritsch 53’, Arnautović 56’, 69’ (penal)

U grupi I odigrane su tri utakmice. Najviše pažnje je privukla utakmica između Rumunije i Kosova. Ona je prekinuta u 20. minuti nakon što su domaći navijači istakli političke parole, neprimjereno skandirali i upotrebljavali pirotehniku. Nakon dugog prekida utakmica je nastavljena i završena je slavljem domaćih 2:0.

Nakon prvog poluvremena bez pogodaka, Švicarska je povela protiv Andore u 49. minuti pogotkom Ittena. Xhaka povisuje na 2:0 u 84. minuti, a pitanje pobjednika rješava Shaqiri pogotkom u 92. minuti iz penala.

Izrael je ugostio Bjelorusiju. U utakmici bez mnogo značajnih dešavanja, do pobjede je stigla domaća reprezentacija pogotkom Kanichovskog u 94. minuti utakmice.

Grupa I:

Izrael – Bjelorusija (Kanichowsky 90+4’)

Rumunija – Kosovo

Švicarska – Andora (Itten 49’, Xhaka 84’, Shaqiri 90+2’ (penal))

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista