MENI

27

Herojska pobjeda Zmajeva: BiH savladala Mađarsku i ostala u igri za SP! (GALERIJA I VIDEO)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je uprkos brojnim problemima i izostancima ključnih igrača savladala Mađarsku u Skenderiji!

U ovom meču 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Zmajevi su slavili pobjedu rezultatom 83:78!

Fenomenalno su momci Adisa Bećiragića ušli u utakmicu, u prvom poluvremenu su razbijali protivnika i iz igre šutirali sa više od 70 posto uspješnosti, a do pada je došlo u trećoj i četvrtoj dionici meča.

Na trenutak je BiH ispustila prednost od čak 17 poena razlike, ali u finišu je tim Adisa Bećiragića bio prisebniji od rivala, te uspio doći do važne pobjede, koja ga ostavlja u igri za plasman na veliko takmičenje.

BiH je na omjeru od 5 pobjeda i 4 poraza, a na trećem mjestu, koje vodi na SP, nalazi se Crna Gora s pobjedom više, a tu selekciju ćemo do kraja kvalifikacija ugostiti na domaćem parketu. Utakmica je otvorena sjajnom trojkom Filipovitiya, a izvrsno je u meč ušao i Kenan Kamenjaš koji postiže četiri poena u prve dvije minute. Igralo se od tada koš za koš i Bosna i Hercegovina je sve vrijeme vodila, a poenima Ajdina Penave na dvije minute do kraja prve četvrtine dolazimo do +4 (16:12). Dobrom igrom u odbrani ekipa Adisa Bećiragića u tim trenucima dolazi u priliku da prednost i poveća, što i čini i nakon deset minuta vodi sa 23:18.

Sjajno otvaraju drugu dionicu Zmajevi, uprkos nesportskom faulu koji je dosuđen za Aleksandra Lazića, te na krilima Penave i Sanija Čampare stižu do 31:22! Na trenutak su se Mađari bili vratili i uhvatili priključak, ali onda nastavljaju Zmajevi igrati sjajno i nakon petnaest minuta igre stižu i do dvocifrene prednosti od 41:30. Prednost je do odlaska na veliki odmor i rasla, pa je nakon dvadeset minuta igre rezultat 52:38. Pošto su u prvom poluvremenu košarkaši BiH iz igre šutirali sa preko 70 posto uspješnosti, za očekivati je bilo da dođe do pada, te Mađari smanjuju nakon šest minuta igre na 59:51.Potom Keller ubacuje trojku uz prekršaj Ismeta Sejfića i Mađarska potpuno hvata priključak (59:55).

Kriza BiH je nastavljena i nakon toga, a važne poene u finišu treće četvrtine ubacuje Kamenjaš, no potom Vojvoda ubacuje trojku i to je 62:60! Na kraju treće dionice je Mađarska vodila sa 64:62, a do prednosti su stigli na krilima razigranog Vojvode. Izvrsnim zakucavanjem rezultatski egal vraća Adin Vrabac, a poenima Gegića BiH stiže i do vodstva od 68:66. Jako važnu trojku na četiri minute do kraja pogađa Kamenjaš i BiH ide na 75:68. Na minut i po do kraja Mađari prilaze na 77:73, ali uzvraća Vrabac i vraća BiH na sigurno rastojanje od +6 (79:73).Onda Benke ubacuje fantastičnu trojku preko ruke jednog od bh. košarkaša, ali sjajni Gegić na drugoj strani pogađa uz faul! Nije Mađarska imala šanse da preokrene rezultat u svoju korist i završilo je rezultatom 83:78.

Do pobjede je BiH nosio sjajni Kamenjaš sa 20 poena i 13 skokova, a 16 poena i 8 skokova imao je Lazić.Kod Mađarske je Filipovity ubacio 17 koševa.

Bosna i Hercegovina – Mađarska 83:78 (23:18, 19:20, 10:26, 21:14)

BiH: Sejfić 2, Gegić 14, Kamenjaš 20, Čampara 9, Avdić, Penava 8, Lazić 16, Vrabac 11, H. Delalić 3, A. Delalić, Tomić.

Mađarska: Benke 9, Filipovity 17, Keller 7, Perl 15, Vojvoda 13, Goloman 6, Hopkins 3, Kiss, Lukacs, Pongo, Somogyi, Varadi 8.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista