MENI

1

‘Ingsma’ Goražde i ‘Alpong’ Sarajevo pobjednici prvenstva Šahovskog saveza FBiH

 U Goraždu je održano 30. prvenstvo Šahovskog saveza FBiH za Prvu A i Prvu B ligu, a suorganizatori  takmičenja bili su goraždanski šahovski klubovi „ Goražde“ i „Ingsma“.

Na šahovskim pločama nadmetalo  se više od stotinu šahista, među kojima je i pet velemajstora.

Titulu pobjednika u Prvoj B ligi u konkurenciji osam klubova, ponijela  je ekipa  šahovskog kluba „ Alpong“ iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je timu šahovskog kluba „ Srebrenik“   dok je treće mjesto osvojio Šahovski klub “Živinice”.

Goraždanski Šahovski klub „ Ingsma“ u konkurenciji deset klubova osvojio je prvo mjesto na prvenstvu u Prvoj A ligi i plasirao se u najviši rang takmičenja, Premijer ligu BiH. Drugo mjesto pripalo je OŠK „Akademija šampiona“ – Doboj Istok, dok je treće mjesto zauzeo Šahovski klub „ Mostar“.

Medalje i pehare najuspješnijim ekipama u Prvoj A ligi uručio je međunarodni šahovski sudija i glavni sudija na prvenstvu Bajro Obuća.

Organizacija šahovskog prvenstva prvi put je povjerena Goraždu,  a učesnici su pohvalili  organizatore i domaćine koji su, kako su kazali,  i ovaj put na najbolji način demonstrirali veliku posvećenost organizaciji takmičenja i poznato goraždansko gostoprimstvo.

I ovo prvenstvo proteklo je u znaku slogana Međunarodne šahovske federacije / FIDE –  „ Gens una sumus“ –  Svi smo jedan rod“.

– Sretni smo što smo bili  uspješni suorganizatori i domaćini. Za sve nas ovo je bio izuzetan izazov i u isto vrijeme čast. Opšta je ocijena da je prvenstvo proteklo u najboljem redu, da je bilo izuzetno kvalitetno. Nadam se da će i ovo prvenstvo biti značajan doprinos daljoj promociji šahovskog sporta u Goraždu ali i cijeloj BiH. Nadam se da će i u šahovskom sportu u našoj zemlji da se ostvare dogovori koji će šah  staviti na pravo mjesto, a Premijer ligu BiH uvrstiti među najjače u regionu – kazao je  direktor Lige Ervin Smajić.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista