MENI

Foto: X
Foto: X

Insajder otkrio koliko Bayern mora platiti za Xabija Alonsa

Thomas Tuchel će na kraju sezone napustiti Bayern. Minhenski se klub nalazi na drugom mjestu Bundeslige, odnosno iza Bayer Leverkusena, dok je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka izgubio od Lazija (1:0).

Slabi rezultati doveli su do dogovora o Tuchelovom odlasku godinu dana prije isteka ugovora.

Bayern, zato, traži novog stručnjaka, a među najvećim željama mu je trener rivala Bayera Xabi Alonso. Španac od augusta 2022. sjedi na klupi sastava iz Leverkusena i ove sezone s njim ostvaruje fantastične rezultate. U Bundesligi je vodeći s osam bodova više od Bayerna, i to bez ijednog poraza, izborio je polufinale njemačkog kupa, a čeka ga i osmina finala Evropa lige protiv Qarabaga.

Alonsov ugovor vrijedi do 2026., ali Skyev insajder Florian Plettenberg tvrdi da ne bi imao ništa protiv kada bi na ljeto preuzeo Bayern, s kojim je već započeo pregovore. Plettenberg navodi da 42-godišnji Alonso u ugovoru nema izlaznu klauzulu, ali ima usmeno obećanje vodstva Bayera da će ga pustiti ukoliko stigne odgovarajuća ponuda Bayerna ili Liverpoola.

S obzirom na to da nema klauzule, Bayern i Bayer morali bi dogovoriti odštetu za hit-trenera liga Petice. Prema Skyu, Bayern bi morao platiti između 15 i 25 miliona eura kako bi Alonso stigao u München na ljeto ove godine. Odluče li nagodinu dogovoriti ovaj posao, tada će vrijediti izlazna klauzula od 15 miliona eura.

Bayer vjeruje da će Alonso ostati u klubu, dok ga novi sportski direktor Bayerna Max Eberl izuzetno cijeni te bi ga rado doveo. Uz Alonsa, Bavarci razmišljaju i o treneru Brightona Robertu De Zerbiju.

Alonso, koji je u bogatoj igračkoj karijeri nastupao za Liverpool, Real i Bayern, dosad nije komentarisao glasine o promjeni kluba.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista