MENI

1

Karim Benzema novi je osvajač Zlatne lopte

Najprestižniju individualnu nogometnu nagradu, Zlatnu loptu osvojio je sinoć napadač Real Madrida i reprezentacije Francuske, Karim Benzema. Nagradu mu je dodijelila još jedna francuska legenda i njegov bivši trener u Real Madridu, Zinedine Zidane, posljednji Francuz koji je držao ovu nagradu.

Benzema je prošle sezone u dresu Real Madriđana 46 utakmica postigao 44 pogotka uz 15 asistencija. Osvojio je špansko prvenstvo i superkup, te Ligu prvaka i prema mišljenju mnogih apsolutno zasluženo osvojio ovu nagradu. 

Inače, po prvi put od 2005. godine Lionel Messi nije ušao u uži izbor, dok je Cristiano Ronaldo bio 20., što mu je najlošiji plasman od 2005. godine. Izgleda da je došao kraj velike dominacije Argentinca i Portugalca koji zajedno imaju 12 Zlatnih lopti. Trofej za najboljeg mladog nogometaša svijeta osvojio je 18-godišnji veznjak Barcelone, Gavi. Nagradu mu je uručio legendarni Ronaldo Nazario.

Nagrada “Prix Socrates”, za društvenu predanost nogometaša koja se prvi put dodjeljivala ove godine otišla je u ruke Bayernovog Sadia Manea. “Željeli smo stvoriti nagradu koja pozdravlja često nevidljivi rad nogometaša, koji se sastoji od podržavanja inicijativa u korist društvene integracije, razvoja okoliša ili pomoći populaciji u velikoj nesigurnosti ili žrtvama sukoba”, rekao je Jerome Cazadieu, direktor uredništva L’ Equipe i France Football.

Nagrada Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji, pripala je Barceloninoj Alexia Putellasa.

Trofej Gerda Mullera za najboljeg strijelca sezone (klub i reprezentacija) pripala je Robertu Lewandowskom drugi put u nizu.   Thibaut Courtois najbolji je golman sezone dok je pomalo iznenađujuće Manchester City osvojio nagradu za najbolju ekipu sezone ispred Liverpoola.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista