MENI

1

Lopta kojom je Maradona postigao gol Engleskoj rukom prodana na aukciji za ludu cifru

Jučer je na aukciji u Londonu prodana lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao čuveni gol rukom protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine(“Božija ruka”).

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži, ostala su tri dana do početka, Argentina je jedan od favorita kao i uvijek, a mnogi u toj zemlji se još uvijek sjećaju 1986. godine i smotre najboljih selekcija svijeta na kojem su postali prvaci.

Na tom Svjetskom prvenstvu postignut je jedan od najlegendarnijih golova ikad u nogometu kada je Diego Maradona golmana Engleske matirao rukom i odveo svoju reprezentaciju do pobjede 2:1 u četvrtinalu.

Argentina je osvojila turnir pod vodstvom sjajnog “malog zelenog”, koji je tom prilikom potvrdio da je jedan od najboljih nogometaša svih vremena.

Jučer je lopta kojom je postignut taj gol prodata na aukciji u Londonu za dva miliona funti.

Iz Graham Budd Auctions rekli su u oktobru da očekuju prodaju između dva i po i tri miliona funti – znatno više od prethodne rekordne prodaje od 420.000 funti za baklju Zimskih olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. godine.

Podsjećamo, u maju je dres koji je Maradona nosio na ovoj utakmici prodan na aukciji za 9,3 miliona dolara, više nego dvostruko više od cijene koju je predvidio Sotheby’s.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista