MENI

3

Messi ispred svih, dominacija jedne nacije!

U Parizu je održana ceremonija proglašenja najboljih pojedinaca u nogometu za 2022. po izboru FIFA-e. 

Najviše nagrada otišlo je u ruke Argentinaca čiji nacionalni tim je i obilježio godinu osvajanjem Svjetskog prvenstva u Kataru, a za najboljeg nogometaša izabran je Lionel Messi koji je tako po drugi put u svojoj karijeri osvojio nagradu The Best. 

Argentinac je ispunio životni san osvajanjem Svjetskog prvenstva u Kataru i to je na kraju bilo odlučujuće za ponovno osvajanje laskavog priznanja.

Ceremonija je počela odavanjem počasti legendarnom Peleu koji je preminuo u 82. godini. Počasnu nagradu supruzi brazilske legende Marcia Aoki je uručio Ronaldo da Lima.

Prva individualna nagrada koja je dodijeljena odnosila se na najboljeg golmana. U muškoj konkurenciji to je Argentinac Emiliano Martinez iz Aston Ville, a u ženskoj Mary Earps, golmanica Engleske i Manchester Uniteda. Najbolja nogometašica je članica Barcelone Alexia Putellas.

Nagrada Ferenc Puškaš koja se dodjeljuje za najljepši gol otišla je u ruke Marcin Oleksy. Poljak je invalid, igra nogomet uz pomoć štaka i postigao je nevjerovatan gol škaricama.

Za najboljeg trenera sasvim očekivano izabran je selektor Argentine Lionel Scaloni koji je Gaučosima na Svjetskom prvenstvu donio treće zlato u historiji. U ženskoj konkurenciji nagrada je pripala Sarina Wiegman.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista