MENI

BIH_POR_5

Milošević: Brine me što smo odustali od borbe, a potrebna nam je i “svježa krv” u timu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je sinoć na zeničkom “Bilinom polju” od Portugala najuvjerljiviji poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u nogometu 2024. godine, a gosti su slavili s visokih 5:0.

“Zmajevi” su, tako, izgubili i drugi od četiri meča na svom terenu u kojem nisu postigli gol, jer je i. Luksemburg, 20. juna, slavio u Zenici s 2:0. Sada bh. tim, osim što ima samo devet bodova, ima  i duplo više primljenih nego postignutih golova, jer je gol-količnik bh. nogometaša nakon osam odigranih utakmica 7:14.

Selektor Savo Milošević istakao je kako sinoć nisu bili na svom maksimumu te da nisu stizali u duele, kao i da je to bilo potpuno drugo lice njegove ekipe od onog koje je imao priliku vidjeti u petak protiv Lihtenštajna (pobjeda s 2:0).

– Očigledno je da nemamo energije za dvije utakmice u tri dana. Slažem se da je poraz težak, ali još gore od poraza saznanje da energetski i fizički nismo bili u situaciju da u tri dana odigramo na određenom nivou. Zabrinajva me malodušnost koju smo pokazali sinoć – kazao je na pres-konferenciji nakon utakmice selektor Milošević.

Podvukao je kako je loš ulazak u utakmicu te nakon primljenih golova “odustajanje od borbe”, jedina negativna poruka koju je izvukao iz ove utakmice, uprkos visokom porazu. Možda je, dodao je, trebalo da ubaci četiri-pet novih igrača u odnosu na meč protiv Lihtenštajna.

Druga njegova greška, kazao je, bila je odluka da “igraju visoko”, a što je prouzročilo greške stopera. Na takav se potez odlučio zbog činjenice da im je za ostanak u igri za direktan plasman na EURO bila potrebna pobjeda protiv Portugala, koji je ponovo demonstrirao klasu.

– Nemamo nijednog veznog igrača sa defanzivnim karakteristikama i nismo mogli da zaustavimo tranziciju. Ovakve utakmice mogu više da pomognu. Možda je dobro što se ovo desilo, jer se mnogo stvari otvore. Odgovornost je moja – kazao je Milošević.

Naglasio je kako je evidentno da ekipi treba “svježa krv” te da će već za novembarske mečeve pokušati konkurenciju pojačati s novim igračima.

Najavio je i kako će do tada razmotriti koji je najbolji sistem igre s igračima koje ima na raspolaganju, a sve to kako bi što spremnije i uigranije dočekali utakmice baraža, koje su na program iduće godine u martu.

Dobro je, istakao je, što naredne utakmice pa ni utakmice baraža neće igrati protiv selekcija kvaliteta Portugala, koji je sinoć bio prebrz za njegov tim.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista