MENI

123

Na današnji dan rođena je legenda Sarajeva – Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase jedna je od najvećih legendi Fudbalskog kluba Sarajevo. U sezoni 1963/64 bio je, sa devetnaest pogodaka, najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije.

Hase je rođen u Sarajevu, na današnji dan 24. januara 1933. godine, a član FK Sarajevo postao je 1948. godine. Debi u bordo dresu imao je 1952. godine, protiv Zagreba. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova.

Unatoč tome što je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju tadašnje zemlje odigrao je samo jednu utakmicu. Više puta je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Bio je član generacije Sarajeva koja je 1966/1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije.

Sarajevo je bilo uspješnije u utakmicama protiv gradskog rivala Željezničara, u kojima je dres tima sa Koševa nosio Asim Ferhatović. Hase je odigrao trinaest gradskih derbija, a Bordo tim je slavio šest puta. Tim sa Grbavice je u tom periodu ostvario svega dvije pobjede, dok je pet susreta završeno bez pobjednika.

Hase je i dalje u vrhu liste najboljih strijelaca utakmica između Željezničara i Sarajeva. Po šest golova u gradskom derbiju postigli su Ferhatović i Dželaludin Muharemović.

Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petericu igrača i golmana, došao do gol linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao selektoru: ‘E, haj’ ga sad ti daj!

Također postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline Hasetovog udarca.

Njegovi potezi prepričavali su se danima. Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radio reportera Mirka Kamenjaševića sa jedne utakmice: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Asim Ferhatović preminuo je 1987., u rodnom Sarajevu. Njegov uticaj u gradu nije ostao nezapamćen, pa danas tako Olimpijski stadion Koševo nosi njegovo ime, baš kao i ulica u blizini tog stadiona.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista