MENI

image-149

Na današnji dan rođena velika bh. legenda: Mirza Delibašić – Kinđe

Na današnji dan 1954. godine rođen je Mirza Delibašić, najbolji sportista BiH svih vremena. 

Mirza Delibašić je bio veliki košarkaš. Jedan od najvećih u generaciji koja je dominirala našim prostorima i cijelom Evropom, pa i svijetom. Dosegnuo do vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine kad prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine. Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao vanserijski as i postao član žirija za izbor sportiste. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 08. decembra 2001. godine.

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim bh. sportistom svih vremena.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, autora Adisa Lukača, koja je i postavljena na platou Skenderija, u kojoj je i sportska dvorana nosi njegovo ime. Svečano otkrivanje bit će održano na proljeće naredne godine.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista