MENI

9999

Nekoliko bh. nogometnih klubova ima milionska dugovanja

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je pregled poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada većim od 50.000 KM zaključno s 31. decembrom prošle godine.

Na listi je ukupno 4.697 dužnika od kojih PUFBiH potražuje iznos od 2,7 milijardi KM, od čega se nešto više od dvije milijarde odnosi na glavnicu duga, a ostatak na kamatu.

Među dužnicima su i mnogobrojni sportski kolektivi, uključujući i one koji igraju nogometnu Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Ukupne obaveze sarajevskog Željezničara na kraju prošle godine iznosile su 3,7 miliona KM. Glavnica duga kluba s Grbavice iznosi 2,3 miliona KM, a preostalih 1,4 miliona KM odnosi se na kamatu.

Iza Željezničara je Sloboda od koje PUFBiH potražuje ukupno 3,3 miliona KM (glavnica 2,3 miliona KM + kamata 935.000 KM).

Sedmocifren iznos poreznih obaveza ima i Zrinjski. Ukupan dug Mostaraca je 1,1 milion KM, od čega se 752.000 KM odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu.

Obaveze Fudbalskog kluba Sarajevo teške su 379.000 KM, a 365.000 KM je glavnica duga. Dug NK Široki Brijeg je 243.000 KM, a 235.000 KM otpada na glavnicu. I mostarski Velež je na nepopularnoj listi sa neizmirenim obavezama u visini od 122.000 KM.

Bivši premijerligaš, a sada trećeligaš, zenički Čelik rekorder je visini neizmirenih obaveza, s obzirom na to da je klub s Bilinog polja dužan 6,1 milion KM. Glavnica duga je 3,8 miliona KM, a kamata 2,3 miliona KM.

Vlada FBiH je krajem prošle godine produžila rok sportskim kolektivima za otplatu duga prema PUFBiH do juna 2023. godine. Vlada je na zahtjev klubova zadužila Porezna uprava FBiH (PUFBiH) da do 30. juna naredne godine odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih pandemijom.

Federalna uprava zadužena je i da do 30. juna 2023. godine sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava osiguranja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Vlada je PUFBiH zadužila i da putem svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uslova za dobijanje takmičarskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista