MENI

9

Norvežanke do devetog naslova prvaka Evrope stigle preko Danske

Ženska rukometna reprezentacija Norveške napravila je veliki preokret te su u finalu Evropskog prvenstva, u Ljubljani, psavladale Dansku 27:25 nakon što su uspjele nadoknaditi zaostatak od 3 gola iz prvog poluvremena (12:15).

Norveška je time osvojila deveti naslov prvakinja Evrope u historiji, a uz to imaju tri srebra. Do zlata su došle iako su prvi put u utakmici povele šest minuta prije kraja. Dankinje su igrale prvo finale na Evropskom prvenstvu nakon 18 godina. Ostale su na tri naslova pobjednica, a ovo im je bilo treće srebro.

Od samog početka Dankinje su igrale energično i odlučno te su ostvarile prednost. Na polovini prvog poluvremena, u 15. minuti, vodile su 8:4, a na odmor otišle uz vodstvo 15:12.

U nastavku susreta su čvrste Dankinje odbijale sve nalete Norveške koja je stalno bila u minusu od dva ili tri pogotka. Ipak, finale nije prošlo bez dramatične završnice nakon što je Norveška izjednačila 22:22, deset minuta prije kraja, a potom i povela 24:23 prvi put na utakmici, u 54. minuti.

Kod 24:24 dva gola u nizu zabila je Norvežanka Henny Ella Reistad čime je svojoj ekipi širom otvorila put do velikog preokreta i novog europskog zlata. Time su Dankinje bile slomljene i više nisu imale snage za povratak u utakmicu.

Sjajnu je utakmicu za Norvešku odigrala Nora Mork koja je zabila osam golova, dok je četiri dodala Breistol. Kod Danske su najbolje bile Vinter Burgaard sa šest i Emma Friis s pet golova.

Ranije su bronzanu medalju na prvenstvu osvojile Crnogorke koje su u meču za treće mjesto svladale Francusku s 27:25 nakon produžetaka. Crnogorke su osvojile drugu evropsku medalju nakon što su 2012. bile prvakinje Evrope. Francuska je na posljednja dva prvenstva osvojila zlato 2018. i srebro 2020., ali bilans bronzi nije podebljala, već je ostala na tri osvojene.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista