MENI

9

NSBIH u saradnji sa UEFA-om i Disney-em nastavlja sa Playmakers programom

Djevojčice širom Bosne i Hercegovine će opet imati priliku učestvovati u programu UEFA Playmakers i zavoljeti fudbal/nogomet kroz inovativne i zabavne treninge koji prate radnju najpopularnijih Disneyjevih animiranih hitova.

Krovna organizacija evropskog fudbala/nogometa i Disney dogovorili su četverogodišnje produženje (do 2027. godine) panevropskog programa za promociju ženskog fudbala/nogometa koji je nastao u saradnji između UEFA-e i Disney-a, a koji NS/FS BiH sprovodi od prošle godine. Program je namijenjen djevojčicama od 5 do 8 godina, te je prilagođen i onim djevojčicama koje nikada nisu igrale fudbal ili učestvovale u nekom sportu.

Nakon što je program pratio radnju animiranih filmova Izbavitelji 2, Snježno kraljevstvo 2 i Moana, novi film koji će pratiti program Playmakers je nagrađivana animirana muzička komedija Encanto. Svi odabrani animirani filmovi imaju snažan ženski lik u naslovnoj ulozi.

Osnovni cilj UEFA Playmakers programa je potaći djevojčice da steknu samopouzdanje u svoje sportske sposobnosti, te da kreativno razmišljaju i komuniciraju sa ostalim učesnicima programa. U nastavku programa treneri uvode vježbe koje razvijaju osnovne fudbalske vještine, ali fokus ostaje na opuštenoj igri i zabavi.

„Zaista smo uzbuđeni što ćemo nastaviti sa programom UEFA Playmakers u naredne četiri godine i što nastavljamo partnerstvo sa Disney-em. Kombinacija fizičke aktivnosti sa čarolijom Disney-a pokazala se kao dobitna kombinacija za upoznavanje djevojčica sa fudbalom, uključivanje roditelja i pružanje prilike svakoj djevojčici da iskusi radost naše prekrasne igre”, rekla je Nadine Kessler, UEFA direktorka za ženski fudbal.

Program ima jedinstven pristup koji je baziran na naučnim istraživanjima UEFA i Univerziteta Leeds Beckett, te je fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječiju igru kao glavne elemente u podsticanju djevojčica na igranje fudbala i razvijanje motorike, kao i fizičkih vještina.

Svako izdanje programa sastoji se od deset treninga, za vrijeme kojih su djevojčice oponašale likove iz Disney-evih najpopularnijih animiranih filmova, te učile bazične fudbalske vještine.

Program UEFA Playmakers sprovodi 47 evropskih nacionalnih saveza na više od 3800 lokacija. U njemu je do sad učestvovalo više od 73.000 djevojčica, a program je sprovodilo više od 5.200 UEFA Playmakers trenera. Stručna analiza je pokazala da 96% djevojčica uživa u treninzima, da 91% djevojčica želi nastaviti igrati fudbal nakon učestvovanja u Playmakers programu, te da bi 94% roditelja preporučilo program drugim roditeljima. Uz to 75,3% roditelja ima više povjerenja da će njihove kćerke redovnije igrati fudbal nakon Playmakers programa, 71% trenera smatra da su postali bolji treneri nakon što su prošli Playmakers program, a 43% trenera nije imalo iskustva prije uključivanja u Playmakers program, te su od 292 trenera edukatora čak 63% žene.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista