MENI

8

O novom napadaču Veleža piše i FIFA

Prije nekoliko dana FK Velež potpisao je ugovor sa Raphael Lea’ijem, a nakon zvanične potvrde ugovora sa Rođenima o igraču je pisala čak i FIFA.

Obzirom da Lea’i dolazi sa Solomonskih Ostrva, ispisana je historija, jer je postao prvi nogometaš iz ove države ikad sa profesionalnim ugovorom u Evropi.

FIFA za Lea’ija kaže da se radi o jednom od najperspektivnijih nogometaša Okeanije, koji je uspješno prošao probu s hercegovačkim klubom. Rođen je i odrastao u Honiari, najvećem i glavnom gradu Solomonskih Ostrva, Raphael Lea’i prvi je put izbio u središte pozornosti svojim nastupima na malonogometnom turniru Ljetnih olimpijskih igara mladih 2018. i OFC U-16 prvenstvu 2018. Kao i mnogi njegovi sunarodnjaci, razvio je vještinu u obje discipline, a krase ga kontrola lopte, dribling i šutiranje iz nemogućih situacija.

Vještine Raphaela Lea’ija nisu prošle nezapaženo. Privlačio je “udvarače” iz obližnje Australije i daleke Argentine, ali su ga administrativni problemi spriječili da ode tamo, pošto ne bi mogao dobiti profesionalni ugovor. Umjesto toga, tinejdžer je nastavio usavršavati svoje vještine kod kuće na Salomonskim Ostrvima, dok je igrao za lokalne klubove Kossa, Marist i Henderson Eels.

Proveo je četiri godine s Henderson Eelsima, a zabio je nevjerojatni 91 gol u 44 utakmice! Prenio je svoj nemilosrdni golgeterski niz u nacionalne selekcije, zabijajući 14 golova za mladu reprezentaciju Solomonskih Ostrva i pet za seniorsku.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista