MENI

9

Održan II Međunarodni turnir SARAJEVO TROPHY sa preko 100 takmičara iz 15 zemalja

U Serajevu je od 5. do 8. oktobra održan drugi po redu Međunarodnog bokserskog turnira SARAJEVO TROPHY. 

Posjetioci su mogli uživati u vrhunskom boksu, gdje je nastupilo preko 100 takmičara iz 15 zemalja: BiH, Francuske, Hrvatske, Ukrajine, Srbije, Izraela, Mađarske, Njemacke, Rumunije, Turske, Poljske, Grčke, Crne Gore i Slovenije, Sjevere Makedonije, među kojima su mnogi nacionalni prvaci svojih zemalja kao i aktuelni osvajači evropskih i svjetskih medalja u kategorijama juniora i omladinaca (muškarci i žene).

Samo otvorenje je uveličao svojim prisustvom i predsjednik Evropske bokserske konfederacije (EUBC) dr. Ioannis Filippatos, koji prisustvuje samo najvećim takmičenjima kao što su evropska i svjetska prvenstva. Ovo je prvi put da predsjednik EUBC-a posjeti Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja historijski trenutak za bh boks. Isti je pohvalio profesionalni rad i zalaganje predsjednika Kantonalnog saveza g. Enesa Kunovca, te najavio da će se Evropsko prvenstvo za juniore održati 2024. godine u Sarajevu, što je od iznimnog značaja za boks, te općenito sport u BiH, ali će također imati i ogroman značaj za razvoj bh privrede i turizma, saopćeno je iz Bokserkog saveza KS. 

Otvorenju turnira “SARAJEVO TROPHY” su prisustvovali dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, te predsjednik Turističke zajednice KS dr. Haris Fazlagić, te mnoge druge zvanice i gledaoci. 

Turnir su kao i prošle godine podržali Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, te ove godine i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

– Organizatori turnira “SARAJEVO TROPHY” Bokserski klub Sarajevo i Bokserski savez Kantona Sarajevo su ponovo dokazali profesionalizam u organizaciji medjunarodnog turnira. Turnir je, što je rijetkost za naše prostore, održan u cijelosti u skladu sa EUBC pravilima. Takmičari i posjetioci su bili oduševljeni gostoprimstvom, te su najavili svoj povratak i naredne godine u još većem broju, u nadi da će ovaj turnir postati tradicionalan – navodi se u saoćenju.  

Bh. bokseri su ostvarili zapažene rezultate na turniru osvojivši  nekoliko srebrenih i bronzanih medalja, te tri zlatne medalje i to:

Emir Kunovac 63kg (BK Sarajevo) 

Tarik Kunovac 75kg (BK Sarajevo)

Rejjan Jakupović 48kg (BK Ilidza)

Za najborbenije parove turnira proglašeni su:

 – Tarik Kunovac (BiH) and Nekic Ivan (CRO) u kategoriji juniori (m)

– Pleas Georgios (GRE) and Tsymbal Alexander (UKR) u kategoriji mladi (m)

– Jovanovic Dragana (SRB) and Clodomir Maireen (FRA) u kategoriji mladi (ž), te

– Stajcer Agata (CRO) and Novikova Sofiia (UKR) u kategoriji juniori (ž)

Za najbolje boksere po kategorijama proglašeni su

– Juniori (m): Rahal Abdallah (ISR)

– Mladi (m): Nileborg Krisztian (HUN)

– Mladi (ž): Boskovic Anastasija (SRB)

– Juniori (ž): Manlius Alicia (FRA)

Za najboljeg boksera turnira “SARAJEVO TROPHY” proglašen je Varandi Sandor (HUN).

Organizatori su se zahvalili svim učesnicima, kao i sponzorima uz poruku da će nastaviti raditi na promociji bh boksa te dati svoj maksimum da se Bosni i Hercegovini, kao i Sarajevu vrati slava koju su ranije imali u svijetu boksa.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista