MENI

Foto SportCentar
Foto SportCentar

Održan Šesti memorijalni šahovski turnir “Zvonimir Meštrović 2023”

Sarajevski hotel “Saraj” je u nedjelju 10. decembra bio mjesto susreta zaljubljenika u šah jer je OŠK “Junior” zajedno sa prijateljima Zvonimira Meštrovića u navedenom hotelu organizovao Šesti memorijalni turnir “Zvonimir Meštrović 2023” koji se tradicionalno organizuje još od 2017. godine.

Zvonimir Meštrović je rođen 17. oktobra 1944. godine, a nacionalni majstor u šahu postao je 1966. godine, dok je titulu internacionalnog majstora stekao dvije godine kasnije.

Meštrović je bio prvak Bosne i Hercegovine sedam puta, a osim titula seniorskog prvaka Meštrović je 1985. godine osvojio otvoreno senorisko prvenstvo Bosne i Hercegovine, pobjeđivao je i na međunarodnim turnirima te je nastupao za reprezentaciju Jugoslavije u raznim selekcijama, preminuo je 25. juna 2016. u Sarajevu.

Otac Zvonimira Meštrovića bio je Franjo Meštrović, prvi šahovski učitelj u ŠK Sarajevo.

Na otvaranju turnira organizatorica, gospođa Azra Mahmutagić je rekla:“Turnir se igra u znak sjećanja na drage šahovske prijatelje Zvonimira i Franju Meštrovića koji su u Sarajevo uložili svoj radni vijek, a dodatno svoja šahovska znanja prenosili mladim šahistima u ŠK Sarajevo. Pokojni intermajstor Zvonimir Meštrović je zadnje dvije godine svog života radio kao trener u OŠK Junior. Te je na kraju svog izlaganja u ime organizatora izrazila zahvalnost gospodinu Dautu Bašoviću, šahovskom prijatelju i vlasniku hotela Saraj koji je domaćim mnogim šahovskim takmičenjima.”

Osim gospođe Mahmutagić pristunima se obratio i velemajstor Predrag Nikolić, prvi i najuspješniji učenik Meštrovića koji se u svom obraćanju prisjetio početaka same škole i prvih turnira na kojima je učestvovao.

Memorijalni turnir je okupio igračice i igrače svih uzraskta kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz inostranstva.

Nagradni fond turnira je iznosio 3500 KM i obezbijedili su ga prijatelji Zvonimira Meštrovića sa ciljem da nagradama privuku renomirane velemajstore šaha, potaknu ih na druženje i prisjećanje lika i djela pokojnog Zvonimira.

Nagradni fond je raspoređen na redovne nagrade, a osim redovnih nagrada učesnici su mogli osvojiti i specijalne nagrade poput: najsupješnija žena, najuspješniji kadet do 16 godina, najuspješnija kadetkinja do 16 godina, najuspješniji veteran (1958. i stariji) te mnoge druge.

Pobjednik jučerašnjeg turnira je Sarajlija Rijad Burović koji je nastavio pobjednički niz sarajevskih igrača na ovom turniru, a zanimljivo je da je upravo Burović kao kadet bio pobjednik prvog i drugog turnira “Zvonimir Meštrović” prenosi SportCentar.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista