MENI

Olimpijski duh Sarajeva živi i 39 godina kasnije

Prije 39 godina, na današnji dan 8. februara 1984. počele su “najtoplije Zimske olimpijske igre”, najtoplije zbog temperatura koje su prethodile otvaranju ali i zbog svjetskipoznate srdačnosti Sarajlija o kojoj se pričalo i godinama nakon Igara.

Sanda Dubravčić zagrebačka klizačica postala je prva žena koja je zapalila olimpijski plamen u tako joj je ukazana velika čast, a ceremoniju je svečano otvorio Juan Antonio Samaranch.

Iako se očekivalo da na igrama zasja Slovenac Bojan Križaj slavu je ukrao njegov sunarodnjak Jure Franko. Jure Franko je doskijao do srebra u veleslalomu i postao glavna tema Igara, a i dan danas se priča o legendarnom transparentu “Volimo Jureka više od bureka”.

Ono po čemu će sarajevske Olimpijske igre ostati zapamćene je snijeg koji je pao noć pred svečano otvorenje Igara, a iako su svi bili zabrinuti zbog nedostatka istog jutro uoči otvaranja donijelo je probleme sa uklanjanjem snijega, ali brzom reakcijom brojnih volontera sve je dovedeno do savršenstva.

Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu ukupno su koštale 141.647 dolara, a završene su sa suficitom od 12 miliona dolara te su bile prve olimpijske igre završene sa suficitom i prema reakcijama cjelokupne svjetske javnosti najbolje održane do tada.

Na ZOI 1984. nastupilo je 49 država, od kojih su takmičari iz Egipta, Monaka, Portorika, Senegala i Britanskih Djevičanskih Otoka bili debitanti. Odlukom kineske vlade sportisti iz Kine prekinuli su bojkot Olimpijskih igara zbog nastupa sportista s Tajvana te su prvi put nastupili na jednim igrama na kojima je nastupio i Tajvan pod imenom Kineski Taipei.

Vučko je pokupio simpatije planete, a glas sada već legendarnoj maskoti dao je legendarni pjevač i tada jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije Zdravko Čolić.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista