MENI

2

Omar Bojčić dobio pozivnicu za Svjetsko prvenstvo u atletici

Omar Bojčić, bh. para-atletičar predstavalja našu zemlju, zajedno sa trenerom i vodičem Farisom Ibrahimpašićem na najvećoj svjetskoj atletskoj smotri u Parizu koja je počela 08. i trajat će do 17. jula 2023!

Ovaj sjajni dvojac, koji je u tekućoj godini već dva puta „popravljao državni rekord“ nastupit će u disciplini 100 metara u kojoj će pokušati trčati na nivou svog najboljeg rezultata. Kvalifikacije su zakazane za 14. juli u prijepodnevnim satima.

Bojčić je slijepi atletičar, ujedno i prvi bosanskohercegovački kojem će ovo biti premijerni nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu. U karijeri je nastupao na juniorskom evropskom i svjetskom prvenstvu, a mukotrpan i predan rad učinili su da dobije pozivnicu za nastup na smotri najboljih na planetiu.

Trenutna 7. pozicija na evropskoj rang listi najbolijh para-atletičara u kategoriji T 11, te nedavne zlatne medalje sa mitinga u Marakeshu (Maroko) i Puli, u Međunarodnom Paraolimpijskom komitetu nisu prošle nezapaženo. Poziv za Svjetsko prvenstvo i obezbjeđivanje dijela troškova bili su jasan pokazatelj da se van granica BiH o Bojčiću zna mnogo više nego kod nas.

Omar Bojičić vlasnik je sva tri rekorda u sprinterskim disciplinama, na 100, 200 i 400 metara od kojih je ovaj na najkraćoj i najbržoj stazi „popravljao“ već dva puta ove sezone te u sjajnoj formi stiže u Francusku.

Aktuelni iznosi 12.77 i istrčan je 23. aprila ove godine, na 26. Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u paraatletici održanom u Puli.

Bojčić je drugi bh. para-atletičar koji će se naći na jednom planetarnom takmičenju. Prije njega to je pošlo za rukom samo još jednom sprinteru, Almedinu Osmanoviću, koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista