MENI

vinko-marinovic-trener-fk-borac-04-scaled

Osim i dalje ostaje “nedostižan” na vrhu, iako je Marinović titulom ispisao historiju bh. nogometa

Nakon što je s banjalučkim Borcem osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, trener Vinko Marinović je napisao stranice historije bh. nogometa postavši prvi trener koji je to učinio s tri različite ekipe. Iako je Borac došao do titule na način na koji jeste, Marinović će ostati upamćen kao trener koji je tri puta postao prvak BiH, svaki put s drugim timom, što nikome do sada nije pošlo za rukom.

Marinović je prvo osvojio titulu 2016. godine s ekipom Zrinjskog, da bi isto učinio na klupi Sarajeva 2020. godine. Treći trofej osvojen je jučer kada je Borac tri kola prije kraja osvojio Wwin ligu BiH.

Na ovaj način Marinović se izjednačio s Nerminom Hadžiahmetovićem koji ima tri titule (dvije sa Čelikom i jednu sa Sarajevom) i tako skočio na drugo mjesto na vječnoj listi najuspješnijih trenera u domaćem prvenstvu u BiH.

Na vrhu liste po broju titula prvaka BiH ostaje neprikosnoven Amar Osim. Najtrofejniji bh. trener osvojio je pet titula prvaka BiH, svih pet s Željezničarom.

Osim navedenog trojca, više od jedne titule u bh. nogometu imaju Husref Musemić (obje sa Sarajevom), Blaž Slišković (obje sa Zrinjskim) i Ivo Ištuk (po jedna sa Širokim Brijegom i Brotnjom).

Po jednu titulu prvaka BiH imaju Dženan Uščuplić, Vlado Jagodić, Branko Karačić, Ivica Barbarić, Dragan Jović, Slaviša Božičić, Marko Maksimović, Sergej Jakirović, Krunoslav Rendulić, Franjo Džidić, Enver Hadžiabdić, Kemal Hafizović i Milan Jovin.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista