MENI

1

Pionirke Čelika, nakon superiornog nastupa u BiH, naredne će sezone igrati i regionalnu WABA ligu

Pionirska selekcija Košarkaškog ženskog kluba Čelik BH Telecom iz Zenice proteklog je vikenda osvojila naslov prvaka Bosne i Hercegovine, a što je ujedno i prva titula koju je neka omladinska selekcija zeničkog kluba osvojile još od 2013. godine, kada se naslovom bh. prvaka okitila juniorska selekcija zeničkog tima.

Trenerica ove selekcije Aldijana Iriškić istakla je na današnjoj pres-konferenciji kako je iza njih duga, naporna i teška sezona, u kojoj su titulu naslova bh. prvakinja osvojile bez ijednog izgubljenog poraza u svim takmičenjima.

Pionirke su osvojile Ligu mladih Zeničko-dobojskog kantona, pobijedile su na polufinalnom i finalnom turniru Sistema A te na finalnom turniru za prvaka BiH, koji se proteklog vikenda igrao u Zenici. Pionirke su pobijedile na ukupno 40 zvaničnih utakmica svog uzrasta.

– Nagradili smo se jednom lijepom, zlatnom medaljom. Djevojčice su prošle zaista tešku sezonu, odigravši svoju pionirsku, a, naravno, igrale su i za kadetsku selekciju te za seniorsku ekipu u A1 ligi.

Bila sam igračica i svjesna sam toga da su ove završnice najteži dio sezone. Naravno, kada dođe do pada koncentracije i energije, treba to sve iznijeti, ali smogle smo snage-bodrili smo jedne druge, motivisali se kako bismo došli do našeg najvećeg uspjeha. Zasluženo – podvukla je Iriškić.

Potrebno je, dodala je, raditi na poboljšanju individualnih sposobnosti ovih mladih igračica, ali su u dobrom sistemu te je izvjesno da će imati dobar razvojni put.

– Za iduću sezonu planiramo igrati našu Ligu mladih ZDK, zatim regionalnu WABA U-15 te Žensku omladinsku ligu BiH, kako bismo imale što veći broj utakmica. S ovim se ne smijemo zadovoljiti. Sada idemo na zasluženu pauzu od sedam dana, nakon čega nastavljamo odmah s radom koji nas je i doveo dovde.

Djevojčice moraju raditi puno na sebi, a neke će biti priključene i seniorskom timu, kako bi još brže i bolje napredovale – kazala je Iriškić.

Podvukla je kako su igru ove selekcije nosile Emina Zukić, Lamija Talić, Mejrem Halać, Džejla Šestić, Iman Alić…

Kadetska selekcija proteklog je vikenda u Mostaru bila treća na završnom turniru za svoj uzrast, dok se juniorska selekcija plasirala na završni turnir Sistema A, koji će se tek igrati u septembru ove godine.

Seniorska selekcija Čelika, za koju igraju i po dvije juniorke i kadetkinje, prošlu je sezonu okončala na petom mjestu u Prvenstvu BiH.

– Curice su trenirale naporno, a dokaz tome je i ova medalja sa državnog prvenstva. Kao trener sam zadovoljna djevojčicama, kako su odradile i kako su se tokom cijele sezone ponašale. Nadam se da ćemo u nastavku trenirati još bolje, da bi i medalja bila sjajnija – kazala je trenerica kadetske selekcije Maja Lokmić, također bivša seniorska bh. reprezentativka.   

KŽK Čelik BH Telecom oformio je kvalitetan stručni kadar, jer seniorsku i juniorsku selekciju predvodi također bivša reprezentativka Aida Kalušić (Pilav), koja s Iričkić i Lokmić čini čvrst temelj kluba za budućnost.

– Od svega mi je drago što smo formirali omladinske selekcije, što smo, naravno, formirali i ovaj stručni štab. Treneri su sve bivše košarkašice, prvenstveno naše. Drago mi je, zaista, što sada imamo omladinski pogon, jer šteta je da KŽK Čelik, koji postoji od 1998. godine, nema svog podmlatka. Sada smo u kompletu i sada idemo i gradimo naše djevojčice, sve do uspjeha – najavila je Iriškić.

Seniorska selekcija Čelika, koja je igrala regionalnu WABA ligu, ali je bila sastavljena uglavnom od igračica iz inostranstva, zadnji je seniorski naslov bh. prvakinja osvojila 2014. godine, a Kup BiH 2015. godine. Čelik se, sa ovakvim stručnim štabom i igračkim kadrom, ponovo okrenuo stvaranju i promociji mladih igračica, koje će uskoro krenuti stopama Mateje Tavić, Sare Helić i, najmlađe, Almedine Ahmić, koje su zadnjih godina igrale ili trenutno igraju za bh. seniorsku reprezentaciju.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista