MENI

planinari-bh-tima-snaga-domovine-ponovo-svjetski-prvaci-cb_66f27ae3c4785

Planinari bh. tima ‘Snaga Domovine’ ponovo svjetski prvaci

Na 21. svjetskom prvenstvu planinara, u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, bh. planinari okupljeni u zajedničkom timu ‘Snaga Domovine’ osvojili su prvo mjesto te zadržali titulu svjetskih prvaka i ove godine.

Oko 180 planinara tima ‘Snaga Domovine’, za tri dana takmičenja, prešli su ukupno 9268 kilometara. Time su oborili sopstveni rekord, od 9002 km postignut prošle godine u Abtenau, što im je bilo dovoljno za novu titulu.

Drugo mjesto osvojili su planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut, sa više od 2000 km zaostatka, dok je francuski tim Les Cigognes d’Alsace ostao na trećem mjestu.

Tim ‘Snaga Domovine’ sastavljen je od planinara iz šest planinarskih društava iz BiH i četiri udruženja iz Austrije.

Uz domaćina Udruženje Kontakt BiH-Salzburg, iz Austrije su u timu još udruženja Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linca te Savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

– A iz BiH su Snagu Domovine pojačali planinari PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca. To je četvrto učešće tima Snaga Domovine na svjetskim prvenstvima i dosad su osvajali po jednom četvrto i drugo mjesto, dok su na posljednja dva prvenstva bili prvi. Posebno simpatično na ovome prvenstvu bilo je to što je, pet najmlađih članovi tima, preuzelo pehare i diplome – navodi Consilium Bosniacum.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista