MENI

1

Plivački klub SPID Sarajevo razvija buduće asove za paraolimpijske igre

Plivački klub SPID Sarajevo je prvi i jedini plivački klub u Bosni i Hercegovini namjenjen osobama sa invaliditetom.

Klub je osnovan krajem 2015. godine sa ciljem inkluzije, rehabilitacije, resocijalizacije osoba sa invaliditetom u društvo i društvene aktivnosti kroz plivanje i vodene sportove. Plivanje i sve aktivnosti za osobe sa invaliditetom u ovom klubu su besplatne. Klub broji 89 aktivnih članova sa različitim vrstama, stepenima i oblicima invaliditeta.

Klub trenutno broji 72 člana, a tokom godine kroz različite projekte druži se više od 200 osoba sa invaliditetom.

U plivačkom klubu SPID radi se elementarna obuka plivanja za osobe sa invaliditetom, napredna obuku plivanja, te takmičarski pogon koji se radi po Halliwick metodi.

Sa djecom radi ukupno šest trenera koji su magistri sporta i tjelesnog odgoja te su prošli edukaciju za rad sa osobama sa invaliditetom.

Plivački klub Spid dobitnik je mnogo nagrada od kojih se izdvajaju „Šampion inkluzije“ nagradu dodjeljuje Unicef BiH, Plaketa Kantona Sarajevo za razvoj sporta osoba sa invaliditetom i inkluzije u Kantonu Sarajevo, nagrada za „Razvoj sporta“ Izbori sportiste godine Bosne i Hercegovine i mnoge druge”.

Plivački klub SPID uspješno je organizovao tri međunarodna paraplivačka takmičenja pod nazivom „Sarajevo Open – U vodi smo svi jednaki”, koji su uvršteni u kalendar Svjetske paraplivačke asocijacije te su kvalifikacioni za evropska, svjetska i paraolimpijska takmičenja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista