MENI

9

Pokretom i plesom do zdravlja duha i tijela – svrha je ovogodišnjeg 7. po redu Sarajevo Zumba Marathona.

Zumba je plesni klub kojeg predvodi Jasmin Begović koji se plesom bavi 18, a od toga Zumbom 8 godina. Voli da radi sa ljudima, prenosi svoje znanje i poklanja energiju i osmijeh. Plesom se počeo baviti od svoje 7 godine, a ti počeci se vežu za hip hop dance. Jasmin je bio višestruki državni prvak BiH kako u formaciji, tako i u solo dance-u.

Iz sedmog po redu Sarajevo Zumba Marathona kao primaran cilj za zdravlje svake osobe izdvajaju nužno primjenjivanje barem nekog oblika tjelesne aktivnosti, a ples i muzika jedan su od najugodnijih načina da
(p)ostanemo zdravi, sretni i zadovoljni. Ova manifestacija ima za cilj da okupi sve ljude od 7 do 77 godina, koji vole ples, druženje i odličnu atmosferu. Ples je ogledalo koje odražava nemoguće koje se pretvara u
moguće. Svi ga mogu dotaknuti, čuti, osjetiti i doživjeti. Svaka rasplesana duša, mlada, starija, osoba koja živi s nekim poteškoćama stvara i preobražava ideje u pokretnu umjetnost koja mijenja život.

Okupljanje različitih učesnika bez obzira na spol i dob i/ili napredak u kondiciji promovisanje grada Sarajeva kao domaćina događaja, koji će ugostiti preko 100 gostiju sa područja Balkana, promovisanje pozitivnih priča i pozitivne energije, podsticanje ljudi da se bave fizičkim aktivnostima, te rade na poboljšanju psihofizičkog zdravlju mnogobrojnih ciljeva ovog događaja.

Zumba sadrži različite plesne ritmove: salsu, merengue, cumbiu, reggeaton, a ubacuju se i drugi plesovi. Zumba poboljšava kondiciju, djeluje na sve skupine mišića, jača i oblikuje mišiće nogu, stražnjice, trbuha,
ruku, ramena, leđa, prsa. U jednom satu treninga potroši se od 700 do 900 kcal.

Kombinacija aerobika i plesanja vrućih latino ritmova, čija je prednost u tome što ne zahtijeva strogo poznavanje koraka, a vrlo je dinamična. Tokom treninga muzika vas nosi u ritmu, pa i ne osjećate napor zbog kojeg se kalorije tope.

Preko 30 instruktora iz BiH i regiona, preko 100 vježbača iz regiona i preko 200 iz BiH. Ove godine i
specijalni gost Sarajevo Zumba marathona biće i Luis Garmendia, poznatiji kao Tito. Tito je inače DJ, glumac, muzičar, profesionalni plesač, nastavnik plesa i koreograf, a rodom je iz Havane na Kubi.
Trenutno živi i radi u Srbiji odakle je bio uključen u najveće modne događaje i festivale poput: Tirat un Paso, Exit, Sea Star, Sea Dance… Manifestacije u kojima Tito učestvuje blistaju od njegove energije. Njegov zarazni smijeh, plesni pokreti i ljubav prema muzici šire se publikom oko njega.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista