MENI

Aidan Heslop of the UK dives from the 27.5 metre platform during the final competition day of the first stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Boston, USA on June 03, 2023. // Dean Treml / Red Bull Content Pool // SI202306030650 // Usage for editorial use only //
Aidan Heslop of the UK dives from the 27.5 metre platform during the final competition day of the first stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Boston, USA on June 03, 2023. // Dean Treml / Red Bull Content Pool // SI202306030650 // Usage for editorial use only //

Popović i Iffland dominantni na otvaranju cliff diving sezone

Proteklog vikenda je takmičenjem u Bostonu (SAD) otvorena sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023, a pobjede su pred 20.000 gledalaca odnijeli Australka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović.

Uprkos kišnom i vjetrovitom vremenu, u bostonskoj luci se okupilo 20.000 gledalaca kako bi svjedočili prvim skokovima u novoj sezoni. Dolazak im se isplatio, jer su bili u prilici gledati vrhunski spektakl i napeto nadmetanje. Takmičari su svoje nevjerovatne akrobacije izvodili sa zgrade Muzeja savremene umjetnosti na koju su postavljene platforme visine 21 (žene) to jest 27 metara (muškarci).

U ženskoj konkurenciji neprikosnovena je bila Australka Rhiannan Iffland, šestostruka prvakinja i braniteljica titule. Iza sebe je sa 22 boda prednosti ostavila najbližu suparnicu, Kanađanku Molly Carlson, dok je treće mjesto zauzela još jedna Australka, Xantheia Pennisi.

Za Iffland je ovo bila osma pobjeda u nizu započetom prošle sezone, ali i fantastična 20. pobjeda na proteklom 21 takmičenju. Pored toga, 31-godišnja skakačica sada ima upisane pobjede sa svake lokacije na kojoj je nastupila u prvenstvu.

„Naravno da sam jako zadovoljna ovakvim startom sezone. Obično mi je prvo takmičenje najteže, tako da je bilo vrlo lijepo završiti ovako, što mi daje dosta samopouzdanja za nastavak. Znam da će borba biti žestoka, a sezona teška, ali zaista se radujem izazovu. Spremna sam da se takmičim“, izjavila je Iffland.

U kategoriji muškaraca, senzacionalnu pobjedu je odnio Rumun Constantin Popović, koji se vratio nakon dugog izbivanja od takmičenja zbog povrede. Zanimljivo, posljednji put je nastupio prošle godine u Mostaru, gdje je slavio pobjedu ostvarivši najbolji rezultat na jednom takmičenju u historiji prvenstva.

U Bostonu je nastavio tamo gdje je stao: sa 492,90 bodova popravio je rekord postavljen u Mostaru, a posljednjim skokom je postavio i novi rekord prvenstva u broju bodova za pojedinačni skok.

„Danas sam oborio dva rekorda. Rekorde za najveći broj bodova za pojedinačni skok i na jednom takmičenju. To je jako dobro i sretan sam. Nisam iznenađen, jer sam jako fokusiran na te stvari. Ciljam na to. Ciljam na više i lijepo je danas vidjeti rezultate“, rekao je 34-godišnji Popović

Iznenađenje je priredio španski takmičar s pozivnicom Carlos Gimeno, osvojivši drugo mjesto sa najboljim rezultatom karijere. Prošlogodišnji pobjednik u Bostonu, Britanac Aidan Heslop, bio je treći, dok se desetostruki šampion Gary Hunt ovog puta morao zadovoljiti četvrtom pozicijom.

Kako je ovo bila prva stanica sezone, stanje u ukupnom poretku identično je rezultatima iz Bostona.

Prvenstvo se nastavlja za dvije sedmice, takmičenjem u Parizu 18. juna, gdje će skakači nastupiti na rijeci Seni, odmah pored Eiffelovog tornja. Pretposljednja stanica sezone svjetsku cliff diving elitu po osmi put dovodi u našu zemlju, u Mostar, gdje će 9. septembra na Starom mostu prirediti novi sportski spektakl za pamćenje.

Dešavanja u prvenstvu možete pratiti na zvaničnoj web stranici prvenstva.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista