MENI

Rhiannan Iffland of Australia dives from the 16.5 metre waterfall during the first competition day of the fourth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Takachiho, Japan on August 2, 2023. // Dean Treml / Red Bull Content Pool // SI202308020120 // Usage for editorial use only //
Rhiannan Iffland of Australia dives from the 16.5 metre waterfall during the first competition day of the fourth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Takachiho, Japan on August 2, 2023. // Dean Treml / Red Bull Content Pool // SI202308020120 // Usage for editorial use only //

Posljednja stanica prije Mostara: Red Bull Cliff Diving ove sedmice u Japanu

Četvrta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023 na rasporedu je ove sedmice u Japanu. Ljetnu pauzu skakači su iskoristili za učešće na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, gdje su sa lakoćom osvojili sve medalje u disciplini visinskih skokova. Nakon Japana, očekuje se njihov dolazak u Mostar 9. septembra.

Nakon pauze od skoro mjesec dana, Red Bull Cliff Diving sezona se nastavlja u kanjonu Takachiho na rijeci Gokasu, svetom mjestu za Japance. Bit će ovo druga posjeta prvenstva Zemlji izlazećeg sunca, poslije takmičenja u Shirahami 2016. godine.

Prve serije skokova na četvrtoj stanici sezone održat će se u srijedu 2. augusta, a finale je na rasporedu u četvrtak 3. augusta. Na platformama visokim 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene), nastupit će po 12 takmičara, a među njima će prvi put biti i jedan skakač iz Japana, džoker takmičar Kyohei Arata.

Mnogi od skakača u Japan su stigli već prošle sedmice zbog učešća u takmičenju u visinskim skokovima na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, održanom u Fukuoki. Tamo su potvrdili uvjerljivu dominaciju skakača koji nastupaju u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu: sve medalje, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, pripale su imenima koja već godinama imamo priliku gledati na Starom mostu.

Nezaustavljiva Australka Rhiannan Iffland osvojila je treće uzastopno zlato, srebrena je bila Kanađanka Molly Carlson, a bronzana njena zemljakinja Jessica Macaulay.

„Osvojiti treće uzastopno zlato je nevjerovatno. Bez riječi sam. Trebalo je mnogo napornog rada, ne samo u posljednjih nekoliko godina, nego od malih nogu. Dok sam stajala gore na platformi, iskoristila sam sva ta iskustva da se smirim i prikupim dobru energiju“, rekla je 31-godišnja Iffland.

Kod muškaraca, zlatni je bio Rumun Constantin Popović, njegov zemljak Catalin Preda osvojio je srebro, a bronzu Francuz Gary Hunt.

„Ova titula bila je najteža i najpoželjnija za osvojiti. Pritisak je bio mnogo veći, jer Svjetski kup se održava skoro svake godine, a Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ima više takmičenja svake godine. Ali na ovo sam morao čekati četiri godine“, izjavio je 34-godišnji Popović.

Zahvaljujući svojim nastupima u 2022. godini, skakačem godine u izboru Svjetske organizacije vodenih sportova proglašen je mladi Britanac Aidan Heslop.

Navedeni skakači su favoriti i za pobjedu na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Takachihu. U ukupnom poretku muškarca vodeći je Popović, drugi je Heslop, a treći Španac Carlos Gimeno. Kod žena, na čelu tabele je Iffland, a prate je Carlson na drugoj, te Njemica Iris Schmidbauer na trećoj poziciji. Vrlo blizu su Australka Xantheia Pennisi i Amerikanka Meili Carpenter na četvrtom i petom mjestu.

Zbog vremenske razlike, finale takmičenja u Japanu moći će se pratiti uživo na YouTube kanalu i zvaničnoj stranici prvenstva od 5 sati ujutro, u četvrtak 3. augusta.

Naredna stanica prvenstva je Mostar, koji je postao istinski „klasik“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, stojeći već godinama rame uz rame sa svjetskim metropolama i egzotičnim destinacijama diljem planete. Bit će to osmo gostovanje svjetske cliff diving elite u Bosni i Hercegovini, a na Starom mostu se može očekivati još jedan sportski spektakl.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista