MENI

Foto: YouTube / RT
Foto: YouTube / RT

Postavili rekord: Tri Rusa u misiji skakanja iz stratosfere na Sjeverni pol

Tri Rusa su prošle sedmice postavila svjetski rekord skakanjem padobranima iz Zemljine stratosfere na Sjeverni pol u misiji koja je također poslužila kao test za novi prototip komunikacijskog sistema za upotrebu na Arktiku, rekao je danas organizator tog poduhvata Nikita Tsaplin.

Mihail Kornijenko, Aleksandar Linik i Denis Jefremov iskočili su iz aviona Iljušin-76 na visini od 10,500 metara i dvije i po minute su slobodno padali prije nego što su otvorili svoje padobrane na 1000 metara od zemlje, a sve je snimljeno u spektakularnom videu, prenosi HINA.

Sva tri padobranca su pretrpjela smrzotine na obrazima, usprkos grijanim maskama. Iz aviona su iskočili i ponirali brzinom većom od 300 kilometara na sat, s temperaturom od oko -50 stepeni Celzija, s osjećajem od -70 stpeni Celzija, rekao je Tsaplin.

Stratosfera je sloj Zemljine atmosfere koji se proteže od 10 kilometara (na polovima od oko 8 km) do visine od oko 55 km.

U njenom se donjem dijelu temperatura zraka ne mijenja (oko -56,5 °C iznad polova i srednjih širina, odnosno -85 °C iznad ekvatora), ali zbog apsorpcije ultraljubičastoga Sunčeva zračenja u ozonskom sloju polagano, a zatim sve brže raste s visinom, a na svojem vrhu dosegne vrijednosti oko -2 °C.

Mihail, Aleksandar i Denis su doskočili u blizini ruske polarne baze Barneo, gdje su uspjeli napojiti server uz pomoć dizelskih generatora i uspostaviti vezu sa satelitom. Oprema je ranije bila izbačena iz aviona na nižoj visini.

Komunikacije na Arktiku će postati sve važnije kako se Rusija, SAD i Kina takmiče za resurse, trgovinske rute i vojnu prednost.

Tsaplin je rekao da su Rusi uspjeli poslati podatke s pomoću eksperimentalnog sistema, ali je priznao da za sada nemaju ništa što bi se moglo usporediti s američkim sistemom Iridium Communications Inc, koji nudi satelitske komunikacijske usluge i pokriva oba Zemljina pola.

“Naše je rješenje za sada prototip, ali ipak smo se s našeg servera spojili sa satelitom i obavili prijenos podataka. Naravno, to još uvijek nije Iridium, ali napravili smo male korake u tom smjeru i to je bio naš zadatak, da vidimo koliko je realistično ostvariti jeftino rješenje kako bi s kompjutora pristupili satelitu”, rekao je Tsaplin.

Prije nego što je razvijen koncept Iridium, satelitski telefoni bili su nepraktični jer su bili glomazni poput poslovnih torbi. Aparati su primali signale od satelita koji su se nalazili na geostacionarnoj Zemljinoj putanji. Pri tome su se sateliti kretali istom brzinom kao i Zemlja, što im je omogućavalo održavanje fiksne pozicije u odnosu na nju na visini od oko 33.000 kilometra.

Kompanija, odnosno sistem Iridium, nazvan po vrlo rijetkom hemijskom elementu iridiju, funkcioniše na drugačijim principima.

Sateliti se nalaze u niskoj Zemljinoj orbiti na visini od oko 781 kilometra, a prijenos podataka prema omanjim kompaktnim aparatima obavljaju u hiljaditim dijelovima sekunde.

Preuzeto: Vijesti.ba

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista