MENI

image-269

Predstavljene maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024.

Maskote za Olimpijske i Paraolimpijske igre Pariz 2024., su otkrivene na konferenciji za novinare u Parizu, 14.11.2022. godine. Male frigijske kape, predstavljaju snažan simbol slobode, inkluzivnosti i sposobnosti ljudi da podrže velike i značajne ciljeve.

Na ceremoniji otkrivanja maskota u Saint-Denisu, predsjednik OI Pariz 2024,Tony  Estanguet rekao je: “Odabrali smo ideal, a ne životinju. Odabrali smo frigijsku kapu jer je to vrlo snažan simbol za Francusku Republiku. Za Francuze je to vrlo dobro poznat predmet koji je simbol slobode.

Olimpijske i Paraolimpijske maskote Pariza 2024., su dvije frigijske kape ukrašene francuskim nacionalnim bojama. Ove dvije maskote imaju zlatni logo Paris 2024 na grudima, a opisani su kao “vragolasti i izražajni pogledi”. Paraolimpijska maskota ima oštricu za trčanje, što je prvi put da je maskota za Igre imala vidljiv invaliditet.

“Činjenica da maskota Paraolimpijskih igara ima vidljiv invaliditet također šalje snažnu poruku: promovirati inkluziju.”

Julie Matikhine, brand direktorica OI Pariz 2024, otkrila je da je najvažniji atribut maskote bio “značenje”. Napominjući da su maskote prethodnih Igara obično bile životinje koje su bile simbol zemlje domaćina.

Dvije maskote dijele moto „Sami idemo brže, ali zajedno idemo dalje“

Olimpijska maskota je opisana kao „taktičar s proračunatim mozgom“, dok je Paraolimpijska „spontana, puna energije i entuzijazma“ .

„Oni su sport, vole žurke… i pravi su Francuzi“

OLIMPIJSKI KOMITET BIH

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista