MENI

NBA: Portland Trail Blazers at Dallas Mavericks

Prema analizi ESPN-a Nurkić bi u paketu sa Lillardom mogao završiti jedino u Heatu ili Pelicansima

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je sedmerostruki NBA All-Star Damian Lillard rekao Portland Trail Blazersima da želi biti razmijenjen, a ipak, do danas, Lillard ostaje s timom.

Pregovori su došli do mrtve točke, Lillard se želi silom izvući, a glavni menadžer Blazersa Joe Cronin želi dobiti najbolji paket u zamjenu za Lillarda – bilo da je to iz Miami Heata ili neke od preostalih 28 ekipa NBA lige.

Bez rješenja na vidiku, ESPN-ovi stručnjaci su se zaigrali GM-ova kako za Heat tako i za tri druge ekipe koje bi potencijalno mogle sklopiti ugovor za Lillarda, dajući svoju najbolju moguću ponudu za preuzimanje čuvara franšize. Angažovan je Bobbyja Marksa iz ureda ESPN-a da odluči koji prijedlozi imaju najviše smisla za Portland. Prema njegovoj analizi najizglednija je razmjena sa Miami Heatom. Portland Trail Blazersi dobijaju: Tylera Herroa, Kylea Lowryja, Jaimea Jaqueza Jr., Nikolu Jovića, izbore u prvoj rundi 2027. i 2029., prava zamjene u prvoj rundi 2028. i 2030. godine, dok bi na drugu stranu u paketu otišli Jusuf Nurkić i Damian Lillard

S obzirom na Lillardove godine(navršio je 33 godine u julu) i njegov ugovor (težak više od 200 miliona dolara u sljedeće četiri sezone), ekipa koja se nudi Lillardu u ovom trenutku njegove karijere mora imati dovoljno da barem bude zanimljiva za Portland da bi sklopili dogovor, ali također dovoljno da ostane šampionski kalibar nakon tradea. Miami je jedino odredište gdje se te dvije linije spajaju.


Generalni menadžer Blazersa Joe Cronin ne namjerava žuriti s poslom svog života, a dodaju da paket izgrađen oko Herroa, Jaqueza, Jovića, dva izbora u prvoj rundi i još dvije zamjene jedini je logičan izbor jer daje sadašnjim mladim igračima Trail Blazersa da se uklope uz njihovu jezgru i daju budući kapital za draft u budućnosti.

Sviđa mi se uklapanje Herroa sa Scootom Hendersonom i Shaedonom Sharpeom, posebno za ekipu koju planiraju graditi. Herro je stvarno dobar strijelac, može igrati s loptom i bez nje, i trebao bi pomoći stvoriti više prostora Hendersonu za djelovanje. Za ekipu koja je vrlo lagana u prednjem polju, Jaquez i Jović su intrigantne dugoročne opklade. Jović, posebno, ima dobru priliku da se stvarno lijepo uklopi uz Hendersona i Sharpea koji također napreduju.
To omogućuje Portlandu da u potpunosti prepusti svoj tim Hendersonu, da mimo sjenke Lilarda pokuša napraviti sjajnu karijeru, sa druge strane trade bi ostavio prostora Miamiju da napadne titulu.

GM Bobby kaže: Moramo pripremiti naše umove da trenutno ne postoji paket Goberta, Donovana Mitchella ili Kevina Duranta koji dolaze Portlandu iz Miamija. Ovo je dobra ponuda i označava tri najvažnija okvira kada se trguje franšiznim igračem: mladi igrači, glavni kapital i financijska olakšica.

Miami bi mogao dodati Caleba Martina i trećeg nezaštićenog prvog (ako se prvi dug Oklahoma Cityju 2025. izmijeni) u paket, ali Heat bi licitirao sam protiv sebe. Portland se mora suočiti sa spoznajom da trenutno postoji nepostojeće tržište izvan Heata.

Budući da Herro ima još četiri godine ugovora, a Anfernee Simons tri, Trail Blazersi se u budućnosti mogu okrenuti s bilo kojem igraču u novom tradeu.

Nurkić se u paketu s Lillardom povezuje i u transferu u Pelicanse gdje bi se ponovo sreli sa CJ McCollumom, u suprotnom smjeru bi stigli Zion WilliamsonDyson DanielsKira Lewis Jr., Larry Nance Jr. and Naji Marshall. Trade ne bi donosio kompenzacije i transfer 7 igrača bio bi podjednak finansijski za oba tima obzirom na trogodišnji ugovor Nurkića koji bi oslobodio portlandu dodatnih 54 miliona.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista