MENI

4

Rukometni Zmajevi iz 3. šešira čekaju žrijeb za EHF Euro 2023. u Njemačko!

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj bit će održan 10. maja u 17.45 sati u Düsseldorfu. Nakon prva dva nastupa na Euru, kada smo išli kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije, Bosna i Hercegovina se ovaj put plasirala kao drugoplasirana selekcija grupe 7. To znači da smo uspjeli da se izborimo i za nešto bolji položaj u žrijebu, te da u grupi nećemo biti kao najslabije rangirana selekcija.

Naša selekcija ovaj put je smještena u 3. šešir, gdje su još Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Češka i Poljska. Na Euru će biti šest grupa sa po četiri ekipe, a plasman u narednu fazu izborit će po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe.

Njemačka je već smještena u grupu A u Düsseldorfu i igrat će prvi meč na šampionatu kao domaćin. Nijemci tada namjeravaju oboriti svjetski rekord po broju gledalaca, jer će se susret igrati u Merkur-Speile Areni koja će imati kapacitet 50.000 posjetilaca. Grupa A igrat će se i u Berlinu.

Hrvatska je smještena u grupu B u Mannheimu, a Island je u grupi C u Münchenu. Norveška je u grupi D u Berlinu, a Švedska u grupi E u Mannheimu, dok je aktuelni svjetski prvak Danska u grupi F u Düsseldorfu.

Evropski šampionat igrat će se od 10. do 28. januara 2024. godine u Njemačkoj, koja će prvi put ugostiti najbolje selekcije Starog kontinenta, a ovo će ujedno biti prvi put da jedna zemlja bude domaćin Evropskog prvenstva sa 24 reprezentacije.

Osim pomenutih gradova Euro 2024. će se igrati i u Kölnu, te u Hamburgu. Čuvena dvorana LANXESS Arena bit će domaćin i završnog vikenda.

Raspored šešira za EHF Euro 2024 – 1: Švedska, Španija, Danska, Francuska, Norveška, Island;

2: Njemačka, Nizozemska, Mađarska, Slovenija, Portugal, Austrija;

3: Hrvatska, Poljska, Češka, Srbija, S. Makedonija, BiH;

4: Crna Gora, Farska Ostrva, Grčka, Gruzija, Rumunija, Švicarska.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista