MENI

image-1

Sportsku 2022. godinu obilježile ZOI u Pekingu i Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru

Sportsku 2022. godinu u svijetu obilježila su dva velika događaja, održana na početku i kraju godine – 24. zimske olimpijske igre u Pekingu i 22. svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

ZOI održane su od 4. februara do 20. februara 2022. Nakon Pyeongchanga 2018. i Tokija 2020. to su bile treće Olimpijske igre zaredom u Aziji.  

Peking je 2008. godine bio organizator Ljetnih olimpijskih igara 2008., te je tako postao prvi grad koji je bio domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, kao i najveći grad, koji je ikada organizirao ZOI, što je do sada bio Vancouver za Zimske olimpijske igre 2010.

Na Igrama je učestvovalo 2.900 sportašica i sportaša iz 91 države. Ukupno je održano 109 takmičenja iz 15 disciplina u sedam sportova.

Nakon 16 dana uzbudljivih dana takmičenje su obilježili norveški biatlonci Joahens Tines Bo i Marte Olsbu Rojselan, koji su osvojili po pet medalja. Bo je osvojio četiri zlata, a Rojselan tri.

Najuspješnije zemlje prema osvojenim zlatnim medaljama su Norveška, Njemačka i Kina. Norveška je osvojila rekordnih 16 zlatnih medalja, kao i osam srebrenih i 13 bronzanih, slijede Njemačka sa 12 zlatnih medalja, deset srebrenih i pet bronzanih, te Kina sa devet zlatnih odličja, četiri srebra i dvije bronze. 

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine predstavljalo je šest sportista. Najbolji plasman ostvarila je alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja je u utrci super G-ija zauzela 25. mjesto i tako se upisala u historiju kao najuspješnija bh. takmičarka u dosadašnjim nastupima na ZOI.

Ostali bh. predstavnici ostvarili su rezultate u okviru svojih mogućnosti. Alpska skijašica  Esma Alić zauzela je 45. mjesto u slalomu, dok je u veleslalomskoj utrci diskvalifikovana zbog neispravnog starta. Treći bh. predstavnik u alpskom skijanju Emir Lokmić bio je 27. u utrci slaloma, dok u veleslalomu nakon sjajne prve utrke i 29. mjesta, u drugoj nije uspio završiti vožnju. Sankaš Mirza Nikolajev zauzeo je 34. mjesto, mladi skijaški trkač Strahinja Erić zauzeo je veoma dobro 59. mjesto u sprint utrci, u disciplini crosscoutry 15 km bio je 87., dok je na utrci 50 km masovni start slobodnim stilom zauzeo 52. mjesto. Druga predstavnica BiH u skijaškom trčanju Sanja Kusmuk u sprint utrci zauzela je 90. mjesto. 

Naredne Zimske olimpijske igre održat će se od 6. do 22. februara 2026. godine u italijanskim gradovima Milanu i Cortini d’Ampezzo.

Najvažniji sportski događaj godine – 22. svjetsko nogometno prvenstvo održano od od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

U četiri sedmice 32 reprezentacije ukupno su odigrale 64 utakmice, na kojim su postignuta 172 gola. Mundijal je okončan jednim od najboljih finala u historiji. Argentina je treći put postala svjetski prvak nakon što u spektakularnoj finalnoj utakmici savladala branioca naslova Francusku, koja se također borila za treću titulu. “Gaučosi” su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca rezultatom 4:2. U regularnom toku susret je završen 2:2, a poslije produžetaka 3:3. Argentici su tako došli do prvog naslova nakon 36 godina, kada su 1986. predvođeni Diegom Armandom Maradonom u finalu savladali Njemačku.

Evropsko prvenstvo igrat će se u augustu 2023. godine u četiri države – Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji. Odbojkašice BiH grupnu fazu takmičenja igrat će i Italiji. Pored BiH i domaće selekcije u grupi će još igrati reprezentacije Bugarske, Hrvatske i Švicarske.

U Rimu je sredinom augusta održano Evropsko prvenstvu u plivanju, najuspješnije međunarodno takmičenje za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini, na kojem je Lana Pudar pisala historiju bh. sporta i plivanja. Šenaestogodišnja Mostarka je ostvarila je najveći uspjeh bh. plivanja u historiji osvajanjem zlatne medalje u disciplini 200 metara delfin. Na istom prvenstvu osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. Pored toga u ovoj godini postala je dvostruka juniorska prvakinja Evrope, 50 i 200 metara delfin stilom, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i istorijske medalje za BiH sa Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista