MENI

1

Švedi bijesni zbog posljednje odluke IHF-a: Vrijeme korone je prošlo, više niko se ne boji bolesti

Švedski rukometni savez izrazio je nezadovoljstvo zbog epidemioloških mjera koje je Međunarodni rukometni savez (IHF) uveo uoči Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj. Iz švedskog tabora prigovaraju zato jer se moraju učestalo testirati i držati drugih epidemioloških mjera iako se takmičenje održava od 11. do 29. januara u njihovoj zemlji, poznatoj po vrlo blagim restrikcijama kroz cijelu pandemiju Covida-19.

“Igramo Svjetsko prvenstvo kod kuće, a ne možemo se ponašati kao da smo u Švedskoj. Znam da to nema veze sa švedskom organizacijom, nego s IHF-om, ali nije mi jasno zašto smo pristali na to. Vrijeme korone je prošlo i više se niko ne boji bolesti, nego pozitivnog testa zbog kojeg bi morao propustiti Svjetsko prvenstvo”, rekao je pomoćni trener švedske reprezentacije Michael Apelgren za dnevni list Aftonbladet.

IHF je odredio da svi sudionici turnira, zajedno sa sudijama, službenim osobama i novinarima, moraju biti vakcinisani s dvije doze (odnosno tri ako je od drugog prošlo više od 270 dana) ili dokazati da su preboljeli Covid-19 nakon 2. avgusta2022.

Nadalje, sve reprezentacije, uključujući i prateće osoblje, moraju se testirati najmanje triput. Prvi put najviše 72 sata prije dolaska u Švedsku ili Poljsku, drugi put na kraju natjecanja u skupinama prvog kruga i još jednom uoči četvrtfinala. Pozitivan test nosi izolaciju i najmanje petodnevno isključenje iz natjecanja, a povratak na turnir moguć je tek nakon pet dana.

Među ostalim, IHF je odredio i da svi predstavnici medija u kontaktu s igračima moraju nositi maske. Za publiku u dvoranama zasad neće biti nikakvih restrikcija, no u dogovoru s lokalnim organizatorima IHF može po potrebi ograničiti broj gledatelja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista