MENI

2

Svijet se oprašta od velikog Pelea

Legendarni brazilski nogometaš Pelé preminuo je jučer u 82. godini. Edson Arantes do Nascimento – Pele se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak triput, što nije uspio niko do danas.

Prvi naslov osvojio je 1958. kada je kao 17-godišnjak oduševio svijet i odmah postao ključni igrač reprezentacije, drugi naslov uzeo je četiri godine kasnije, a posljednji 1970. godine. Od Pelea se oprašta cijela nogometna javnost.

“Prije Peléa, “10” je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pele je promijenio sve. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: Dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pele je vječan!” poručio je Neymar.

“Moje duboko saučešće cijelom Brazilu, a posebno porodici Edsona Arantesa do Nascimenta. Puko ‘zbogom’ vječnom kralju Peleu nikada neće biti dovoljno da izrazi bol koja trenutno obuzima cijeli nogometni svijet. Inspiracija tolikim milionima, referenca za jučer, danas i zauvijek. Ljubav koju si mi uvijek pokazivao bila je uzvraćena u svakom našem zajedničkom trenutku, čak i iz daljine. Nikada neće biti zaboravljen i sjećanje na njega živjet će zauvijek u svakome od nas ljubitelja nogometa. Počivaj u miru, kralju Pele”, poručio je Cristiano.

Messi se od najvećeg u Brazilu oprostio njihovom zajedničkom fotografijom i riječi “Počivaj u miru”.

“Napustio nas je kralj nogometa, ali njegovo nasljeđe nikad neće biti zaboravljeno”, poručio je Kylian Mbappe uz zajedničku fotografiju.

Od jednog od najboljih svih vremena ako ne i najboljeg oprostili su se brojni sportski kolektivi, sportske redakcije, novinari, utjecajni ljudi iz različitih branši i sigurno je da će Pele još mnogo godina da živi kroz svoja postignuća, pogotke i sjajne utakmice koje su inspirisale mnoge mlade naraštaje da se bave nogometom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista