MENI

9

Svjetsko prvenstvo u nogometu je počelo!

Stigao je i taj dan, počelo je po svemu sudeći, najneobičnije, a brojni će reći i najkontroverznije Svjetsko nogometno prvenstvo do sad.

22. Mundijal u Kataru otvoren je utakmicom domaćina Katara protiv Ekvadora, a na startu smotre najboljih selekcija planeta slavio je Ekvador 2:0.

Do 18. Decembra na osam stadiona u 5 gradova koji su unutar 50 kilometara odigrat će se 64 utakmice. 32. Reprezentacije borit će se za popularnu „Boginju“ na najskupljem takmičenju do sad. Domaćin Katar u renoviranje i izgradnju kako stadiona tako i ostalih segmenata infrastrukture uložio je više od 220 milijardi dolara što je 12 puta više nego li ulaganje prethodnog domaćina Rusije, a zanimljivost je i to da je Katar najmanja zemlja domaćin ikada.

Od osam stadiona na kojima se igra, čak 7 ih je izgrađeno od temelja, dok je stadion Kalifa u potpunosti rekonstruisan. Otprilike 1,5 milijuna ljudi proći će kroz Katar za vrijeme trajanja prvenstva te je pitanje samo kolike svote novca će se potrošiti obzirom da se samo za ulaznice kada su gosti u pitanju treba izdvojiti od 60 do 200 dolara dok će oni koji planiraju pogledati finale morati keširati od 500 do 1500 dolara.

Među glavnim favoritima izdvajaju se Južnoameričke reprezentacije Brazila i Argentine, tu je naravno i branilac naslova Francuska, ali nakon brojnih povreda teško da mogu do samog kraja, iz prikrajka vrijebaju Portugal, Engleska, Njemačka, Španija, Belgija, Hrvatska, Srbija,  Urugvaj i Danska.

Ko će se popeti na tron svijeta pratite na Radiju M.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista