MENI

1

Takmičenje ‘Sportom do inkluzije’: Sportske aktivnosti moraju biti dostupne svima

Povodom obilježavanja Evropskog školskog sportskog dana u sklopu projekta “Mostar- prostori koji pokreću” Udruga “Zdrav život -KINEZIS” u saradnji sa “Udrugom za Down sindrom Mostar” u subotu je realizovala takmičenje “Sportom do inkluzije” na inkluzivnim i osjetilnim terenima sportskog centra Kantarevac. 

Glavni cilj ovog takmičenja je stvaranje inkluzivnog ozračja i sportske kulture za sve društvene grupe, posebno djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, navode organizatori.

Takmičenje je pored učesnika projekta sa poteškoćama u razvoju okupilo više od stotinu djevojčica i dječaka školskog uzrasta iz različitih sportskih kolektiva koji djeluju na području grada Mostara, poput “Ženskog košarkaškog kluba Zrinjski”, “Univerzalne sportske škole Sport Talent”, “Atletskog kluba Sanus Motus”, “Sportske akademije Dragons” i “Sportske akademije Mali most”.

U fantastičnoj atmosferi rezultat je ovoga puta bio u drugom planu, naglasio je voditelj projekta i predsjednik Udruge KINEZIS profesor Franjo Lovrić.

Lovrić nije krio zadovoljstvo uspješnom realizacijom, tvrdeći kako sport uz odgovarajući pristup može biti odličan kanal i inkluzivno sredstvo.

“Posebno veseli što su se takmičari odazvali i drugi sportski kolektivi s područja Grada, te se nadamo da će oni biti ti koji će nastaviti otvarati vrata svojih dvorana i klubova djeci sa poteškoćama u razvoju. Znamo da je to teško i izazovno, da zahtijeva dodatne napore u ljudskim i tehničkim resursima, ali je kao i svoj ostaloj djeci zaista neophodno te donosi višestruke benefite koji se direktno reflektuju na kvalitetu života i zdravstveni status djece sa poteškoćama u razvoju. Stoga je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se sport i sportske aktivnosti učinile dostupne svima”, poručio je.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista