MENI

image-239

UEFA zabranila Cvijet Srebrenice na dresu FK Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva su današnju utakmicu protiv Aktobea trebali igrati sa “Cvijetom Srebrenice” na dresu, ali je UEFA to zabranila.

Iz FK Sarajevo željeli su u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol “Cvijet Srebrenice”, a dres je prihvatio i Nogometni savez BiH. Primjerci su isprintani tri dana ranije i prije polaska u Kazahstan, ali je na kraju iz UEFA stigla direktiva da se taj simbol mora prekriti.

Fudbaleri Sarajeva će moći koristiti crne trake, a u nastavku prenosimo saopštenje kluba sa Koševa.

“Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol “Cvijet Srebrenice”.

U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa. Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol “prekrije”.

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Never forget Srebrenica”, navode s Koševa.

Podsjetimo, Bordo tim danas od 17 sati igra gostujuću utakmicu protiv Aktobea u prvom pretkolu Konferencijske lige. Duel se igra u istoimenom kazahstanskom gradu, a revanš je zakazan za sedam dana u Sarajevu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista