MENI

image-89

Upaljen je plamen mira za Evropske igre 2023 Krakow Malopolska

Plamen mira za Evropske igre „Kraków-Małopolska 2023“ upaljen je na svečanosti u Ara Pacisu kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda i predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) Spyros Capralos.

Višestruki poljski olimpijski šampioni Robert Korzeniowski i Anita Wlodarczyk dobili su čast da budu nosioci baklje na ceremoniji, uoči prve evropske multi-sportske manifestacije koja se održava u Poljskoj između 21. juna i 2. jula 2023. To će biti najveći multisportski događaj čiji je Poljska domaćin.

Predsjednik Capralos je predsjedniku Dudi poklonio istorijsko Zlatno drvo masline, koje će biti u Poljskoj tokom događaja, prije nego što bude vraćen EOK-u u Rimu nakon završetka ceremonije zatvaranja. Drvo masline je simbol mira, predstavlja osnovne vrijednosti Evropskih igara i predaje se svim Organizacionim odborima za vrijeme trajanja manifestacije. Predsjednik Duda pratio je maslinovo drvo i kutiju s Plamenom mira nakon ceremonije na njihovom putovanju u Poljsku u predsjedničkom avionu.

Predsjednik Capralos je tokom svog obraćanja okupljenim delegatima najavio važnost održavanja simbolične ceremonije u Ara Pacisu i zahvalio predsjedniku Dudi na domaćinstvu trećeg izdanja Igara u Poljskoj.

Predsjednik Capralos je rekao: „Kada se budemo okupili u Poljskoj, to će biti pod zastavom ‘Mi smo jedinstvo’. Stoga je prikladno da simbolično putovanje plamena počne ovdje, u Ara Pacisu, ovom trajnom simbolu i proslavljanju mira. Ovo će biti duh našeg rada u narednim sedmicama i tokom našeg boravka u Poljskoj.

Dvije sedmice Poljska će biti u srcu evropskog sporta. Mnoga takmičenja će biti korak na putu do Olimpijskih igara u Parizu 2024 i vidjećemo kako sportisti ispunjavaju svoje životne snove da postanu olimpijci.

Oči Evrope će biti okrenute ka Poljskoj i ne sumnjam da će duboko cijeniti ono što vide, zahvaljujući napornom radu svih koji su uključeni u ove igre.”

Među brojnim poljskim, italijanskim i međunarodnim autoritetima, predsjedavajući Koordinacijske komisije EOK-a Hasan Arat, generalni sekretar EOK-a Raffaele Pagnozzi, potpredsjednica EOK-a Daina Gudzinevičiūtė, članovi Izvršnog odbora EOK-a Zlatko Mateša i Mihai Covaliu, predsjednik Poljskog olimpijskog komiteta Andrzej Kraśnicki, talijanski ministar za sport i mlade Andrea Abodi i maršal regije Malopolska Witold Kozlowski također su bili prisutni na ceremoniji.

O maslinovom drvetu i Ara Pacisu
Ara Pacis u Rimu izgrađen je u 9. vijeku p.n.e. od strane cara Augusta u čast vrijednosti mira i bratstva.

Evropske igre su proslava nade, mira i najboljeg od čovječanstva, slijedeći olimpijske ideale izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja. Ovo je naglašeno motom za Krakov-Malopoljsku: „Mi smo jedinstvo“.

Sve to predstavlja Plamen mira i istorijsko drvo Zlatne masline. Na antičkim olimpijskim igrama nije bilo medalja ili štafete baklje. Umjesto toga, pobjednicima su uručivane grane i vijenci maslina.

O Evropskim igrama
Treće izdanje Evropskih igara održaće se između 21. juna i 2. jula 2023. Na programu Igara je 26 sportova, sa 18 olimpijskih i 8 neolimpijskih sportova na rasporedu, a očekuje se da će učestvovati više od 7.000 sportista. Krakov će biti glavno središte Igara sa 11 različitih gradova koji će ugostiti sportove na različitim lokacijama.

Izvor tekst i foto: EOC

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista