MENI

123

Vukovi domaćini 6. košarkaškog turnira #BudiVuk, a od jeseni se uključuju u seniorsku A2 ligu FBiH

Košarkaški klub Vukovi iz Zenice od naredne će sezone formirati seniorski tim te se uključiti u A2 ligu Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je na današnjoj pres-konferenciji predstavnik tog kluba Harun Čolić.

Zenica će tako, podsjetio je, nakon dvije godine pauze te odustajanja od takmičenja KK Čelik, imati seniorsku ekipu pa se nada kako će rebalansom gradskog budžeta svi zenički sportski kolektivi pa i Vukovi dobiti dodatni novac za svoje aktivnosti.

– Mi smo odlučili da u sljedećoj sezoni oformimo seniorsku selekciju, jer smatramo da je poražavajuće da, evo, dvije godine grad kao što je Zenica nema seniorsku selekciju, a da naši talentovani dječaci igraju u okolnim sredinama, koje, možda, imaju četvrtinu populacije našeg grada.

Mada imamo podršku Saveza i za viši rang takmičenja, u ovom momentu finansijski ne možemo odgovoriti tim zahtjevima. Svi igrači će biti iz Zenice – naši članovi omladinskog pogona, a dobrodošli su i članovi ostalih klubova, koji su okončali juniorski staž – kazao je Čolić, koji je najavio saradnju s KK Čelik.

Saradnja bi, najavljuje, trebala rezultirati povratkom Čelika u najviši rang bh. košarke, dok bi “Vukovi bili razvojni poligon za talentovane dječake sa područja Zenice i Zeničko-dobojskog kantona”. On je čestitao žepačkom Orloviku ulazak u “elitni razred” bh. košarke pa će i ZDK ponovo imati svog predstavnika u tom rangu takmičenja.

Vukovi će ovog vikenda biti domaćini Šestog košarkaškog turnira #BudiVuk, na kojem će, 18. i 19. augusta, u Gradskoj Areni “Husejin Smajlović” ugostiti ukupno 15 selekcija –  devet kadetskog uzrasta (2008. godišta i mlađe) te šest selekcija pionira (2010. godišta i mlađe), sa više od 200 dječaka.

– Ovo već postaje tradicionalni turnir, koji je prepoznatljiv ne samo kod nas u BiH nego i šire, u regiji. Turnir je do sada imao međunarodni karakter, ali smo se ove godine odlučili da učesnici budu samo domaće ekipe – istakao je direktor kluba Faruk Čolić, koji je dodao da su se na takav potez odlučili jer proteklih godina nisu mogli primiti sve zainteresirane domaće klubove.

Mečevi turnira oba dana počinju u devet, a planirano je da završavaju oko 18 sati. Prvog dana, u subotu, igrat će se po grupama, dok su u nedjelju na programu mečevi za plasman. Sudjelovat će Ilidža iz Sarajeva, mostarska Lokomotiva, Hantersi iz Prijedora, Lavovi iz Brčko Distrikta, Novi Travnik, Tuzla, Čelik iz Zenice, Gradina iz Srebrenika…

Član pionirske selekcije Vukova Harun Zukić podvukao je kako su se svakodnevno pripremali za turnir te da im je cilj osvojiti prvo mjesto u obje selekcije.

– Mislim da je cijeli klub uzbuđen što ćemo ugostiti naše drugove iz drugih klubova i gradova te stvoriti nova prijateljstva i družiti se – kazao je Zukić.

Harun Čolić dodao je kako je član Vukova Nedim Tihak, 2008. godište te 205 cm visoki igrač, ovog ljeta boravio na probama u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Španiji.

– Konkretno, zadnja je proba bila u Valenciji u Španiji. Zadovoljio je na sve ijednoj probi gdje se pojavio i mi vjerujemo da će on, već ove godine, nastaviti svoje sportsko usavršavanje van granica BiH. Nažalost, isti se nije našao na spisku reprezentativaca BiH – kazao je Čolić.

On je istakao kako je i Harun Zukić imao pozive da ide na pripreme u madridski Real, ali da su se odlučili da zbog školskih obaveza još ovu godinu ostane u Zenici, a da već od iduće godine bude “stanovnik nekih od prestižnih evropskih košarkaških sredina”.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista