MENI

lavanda-naslovna

Lavanda – iz ormara u kuhinju

Lavanda je biljka koja i opušta i budi. Nazivaju je mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim ljekovitim svojstvima.

Efikasno je sredstvo za smirenje, jer eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa, a njen ugodan miris otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost.

Kao sredstvo za smirenje i opuštenje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande te kupka, a ona je i izvrstan lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića i smanjuje mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, te uganuća.

Ova biljka uspješno reguliše probavu, pospješuje cirkulaciju i jača imunitet, a primjenjuje se na više načina: kao čaj, kao začin u hrani i kao eterično ulje.

U kuhinjama je najzastupljeniji na mediteranu. Kao začin može se koristiti u pripremi kolača, torti, sladoleda i krema, ali radi jakog mirisa i okusa treba biti oprezan s njenim doziranjem. Ova biljka idealan je osvježivač odjeće u ormaru, te izuzetan zaštitnik od moljaca. Njen izlazak iz ormara i mjesto u kuhinji je višestruko korisno, zato neka ova biljka svoje mjesto nađe i u vašoj ishrani.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista